Yeni Başlayanlar İçin Kamp Önerileri






1)Çadır Seçimi Nasıl Olmalıdır?

Çadır seçimi

Çadır Seçimi kişi tercihine, bütçeye ve kullanım alanına göre değişmektedir. Bir çok çeşit çadır mevcuttur. Benim tercihim Decathlon Quechuo Arpenaz 3 Fresh and Black 3 kişilik çadırdır. Çadırın en büyük özelliği kurulumun kolay olması ve ciddi oranda ışı ve ışık yalıtımı yapmasıdır.

Bütçenize , tercihinize, kişi sayınıza ve kullanım alanınıza göre çadır Seçimi için Decathlon' a gidebilirsiniz ya da Decathlon'un sitesinden inceleyebilirsiniz.

Decathlon : www.decathlon.com.tr/





Bir kaç tavsiye paylaşabilirim;

  • 4 mevsim çadırlar genelde çok pahalıdır. Daha çok outdoor ve Alpinist aktivelerde kullanılır.3 mevsim çadırlar genel olarak daha uygun fiyatlıdır ve kullanım alanları daha geniştir.

  • Ayakta durulabilecek çadırlar, konforu arttırır.

  • Alacağınız çadırın mutlaka kurulumunu izleyin. Ayrıca taşıması kolay olmalıdır.

  • Eğer çadıra yüksek bütçe ayırdıysanız, ayrıca geniş kullanım alanı ve konfor istiyorsanız, kanvas çadırları da tercih edebilirsiniz. Fakat bu çadırların taşıması ve kurulumu oldukça zahmetlidir. Türkiye'de Tanus Çadır markası farklı ürünler üretmektedir. Ayrıca yurtdışında temin etmek isterseniz Alibaba yada Amazon gibi internet sitelerinde oldukça farklı modeller mevcuttur.

Tanus Çadır Web Sitesi : http://tanus.com.tr/

2) Çadır İçi İçin Mat mı, Şişme Yatak mı Tercih Etmeliyiz?


Biz çadırın içinde uyumak için şişme yatak tercih ediyoruz.  Şişme yatak kullanışlı ve pratiktir. Kolay katlarsınız, az yer kaplar ve konforludur. Şisme yatağı bir pompa yardımı ile kolaylıkla şişirebilirsiniz. ( El pompası, ayak pompası ya da elektrikli pompa)

Mat hem konforsuzdur ve hem de daha çok yer kaplar.


Mat : 


3)Şisme Yatağın markası ne olmalıdır?

Şişme Yatak Tercihi


Şişme yataklarda yaygın olarak kullanan iki marka Bestway ve Intex'tir. Biz Şişme yatak markası olarak Intex markasını tercih etmekteyiz. Hem kalitedir hem de uygun fiyatlıdır. Intex marka yatağı bir çok yerde bulabilirsiniz. Bim Marketler zincirlerinden kampanyalı olarak  satın alabilirsiniz.


Şişme yatak alırken, çadırın ölçüsüne göre alın. Pratik bilgi olarak, şişme yatak için lastikli çarşaf kullanabilirsiniz. Yastık tercihi şişme ya da elyaf olabilir. İkisinin de taşıması pratiktir. Ayrıca elyaf yastıkları taşımak ve saklamak için vakumlu hurç kullanışlıdır. Biz tercih ediyoruz.





4)Uyku Tulumu alınmalı mı?


Eğer kış kampı yapmayacaksınız, bizce gerek yok. Üşüyeceğiniz durumlarda yanınızda taşıması zor olan yorgan veya battaniye yerine uyku tulumu alınabilir. Yaz kamplarından üstünüze örtecek küçük bir örtü yeterlidir. Yaz kamplarında biz pike tercih ediyoruz.




5)Hamak almalı mıyız?


Bir çok çeşit hamak var. Özellikle çocuklar için ilgi çekici olur. Hamak konfor arttırır.

Cep hamaklar mevcuttur. Decathlon da satılır. Hem çok küçük ve az yer kaplıyor. Hem de kolay kuruluyor. Bir de çadır olarak kullanılabilen koza hamaklar vardır. Onlar daha çok outdoor aktiviteler arası kullanılır. Yerden yüksek bir şekilde iki ağacın arasına kurulan kelebek kozası şeklinde hamaklardır. Uyku sürenizi burada geçirebilirsiniz. 


Cep Hamak :






Koza Hamak :


6)Buzluk nasıl olmalı?


Buzluk tercihi

Elektrikli buzluklardan kaçının, gereksiz bir maliyet ve yüktür. Elektrikli buzluk almaya gerek yok onlar sadece soğuk tutar. Çakmaktan 9 volt ile çalışır. Bu buzluklar sadece arabanın çakmağını bağlı kullanılır ve soğuk tutar. Soğutmaz. Bunun yerine bir soğuk tutucu termos tercih edilebilir. İçine buz kalıpları ve buz kasetleri ile desteklenerek çok daha verimli hale gelir.



 7)Yiyecek tercihi ve yemek pişirme tercihleri ne olmalı? Neler kullanmalıyız?

Kampa yeni başlayanların en çok sorduğu sorulardan biridir yemek konusu. Nerede yemek yiyeceğiz, ne yiyeceğiz, nasıl pişireceğiz sorulan sorular arasındadır. Bu sorulara cevap vermek için öncelikle kamp alanınız neresi onu öğrenmeliyiz. Doğal bir alanda kalıyorsanız, ateş yakmak ya da hazır yiyecekler önerilebilir. Kamp alanında kalıyorsanız, öncelikle mangal yakmaya izin verilip verilmemesi ve mutfak alanı var mı yok mu sorulmalı. Bazı kamp alanları , mangal alanlarına ve mutfak imkanlarına sahiptir. Ateş yakilabilen alan için ızgara en güzel yöntemdir. Mutfakta istediğiniz yemeği pişirebilirsiniz. Ateş yakamiyorsanız uzun kamplarda piknik tüpü avantajlidir. Bir piknik tüpünüzün olması demek, istediğiniz yemeği pişirebileceginiz ve suyunuzu kaynatabileceginiz imkana sahip olmak demektir. 

Yiyecek Tercihi
Öncelikle kampta yaşamak için yemek yemelisiniz, keyif olsun diye değil. Tercih hazır yiyeceklerdir. Yalnız ben katkılı ve ambalajlı ürünleri özel yaşamımda tercih ederim. Bu yüzden uzun araştırmalar sonucu sıfır katkılı zeytin yağı veya tereyağı ile pişmiş yemekleri hazır satan Yayla markası imdatima yetişti. Yaylanın piyasaya sürdüğü hazır çorba ve yemekler ideal. Katkısızdir ve BPA siz. Palm yağı yok, glukoz şurubu yok.

Eğer özel hayatınızda paketli yiyecekleri tercih ediyorsanız, hazır noodlelar veya konserve yiyecekler tercih edebilirsiniz. Kuru meyve, çerez ve meyve en rahat besinlerdir. Kampta hayat kurtarır. 

Hemen hemen her özel kamp alanında bulaşık yeri mevcuttur. O yüzden biz piknik seti kullanıyoruz. Dilerseniz karton bardak ve ya karton tabak kullanabilirsiniz.ne olmalı? Neler kullanmalıyız?


8)

Yorumlar