Muğla'da Kampa Dair Herşey

Muğla'da Kampa Dair Herşey




Okumadan önce Vloğumuzu izleyebilirsiniz;




Konaklama
Dalyan Doğa Camping

Instagram adresi : Dalyan Doğa Camping



Gittiğimiz her kamp alanı bir diğerinden daha güzel oldu. Bu konuda çok şanslıyız. Dalyan doğa kampı in sahibi Hasan ağabey. Telefonla aradığınız andan itibaren siz ne ne kadar ilgili olduğunun farkına varıyorsunuz. Aradığınız an size kampla ilgili tüm bilgileri veriyor. kampa geldiğiniz zaman kapıda karşılar size ayrılacağımız zaman da kapıda yolcular. Her gün gününüz nasıl geçti diye sorar. Hasan ağabey çok vizyon sahibi bir beyfendidir. Dalyan Doğa Camping bir aile işletmesidir. Hasan ağabey 15 çadırdan fazla almıyor. Kampın huzur onun için paradan daha önemli. Kamp size sıradan bir kamp alanında fazlasını sunuyor. Harika bir mutfağı var. Bir mutfaktan ne arıyorsanız Dalyan Doğa Camping size sunuyor. 5 adet tuvaleti ve 3 adet duşu var. Hijyen kamp alanının önceliklerinden. Elektrik, internet ve dinlenme alanı mevcuttur. Kamp alanı nar ağaçlarını arasında ve çim. Aynı zamanda bungalov evler de var. Konum olarak merkezidir, Dalyan'ın girişinde yer alıyor. 
Dalyan Doğa Camping Araba ile 
Dalyan'a 5 Dk
Göcek'e 30 Dk
Fethiye'ye 60 Dk
Marmaris'e 60 Dk.
Akyaka- Akçapınar'a 60 Dk.
Dalyan Doğa Camping'te kalıp tüm Muğla'yı gezebilirsiniz.
Her şey dahil ücreti Kişi başı 40 TL'dir. Ekstra bir ücreti yoktur.

Gezilecek Yerler

  • Dalyan








Dalyan  ikinci kez gelmeme rağmen her yerinden büyülendiğim tarihi ve doğa harikasıdır. Dalyan diğer tatil yerleri gibi çok popüler değildir ama İztuzu plaji ya da Caretta Carettalardan bahsettiğimizde hemen aklınıza gelecek. Dalya'nın içinden geçen Dalyan nehri hem Köyceğiz gölüne hem de İztuzu plajına bağlanır. Bu nehrin özelliği her yerinde yüzülebilir. 9 yıl öncesine geldiğimiz zamana kıyasla göl daha temiz. Dalyan'da ilk yapacağınız etkinlik tekne turuna katılmak olmalıdır. Dalyan tekne sahipleri bir araya gelip Dalyan 
Tekne Kooperatifini kurmuşlar, ne iyi yapmışlar. Bir sistem var , içinde günlük tekne turları, restaurantı, İztuzu plajına günlük tekne dolmuş seferleri bulunmaktadır. Sabit fiyat ve güvenilir bir ortam yani turistlerin aradığı kurum olmuşlar. Dalyan kooperatifine bağlı bir tekneyle günlük tura katıldık. Saat 10.30'da başlar ve saat 17.00'de biter. İçinde Çamur Banyosu, Köyceğiz gölünde yüzme, öğle yemeği, mavi yengeç yemek, Kral mezarları Turu, İztuzu plajı ve Kaunos Antik Kent gezisi var. Turun ücreti öğle yemeği dahil 75 TL'dir yalnız ekstra ücretleri vardır. Yazının devamında tek tek ekstra ücretlerden bahsedeceğim.
Tekneye biner binmez bir fotoğrafçı fotoğrafınızı çekiyor ve dalyan çerçevesinde size 15 TL ücret karşılığında veriyor. Hatıra olarak aldık. Tekne hareket ettikten sonra ilk durağımız Termal Çamur banyosu. Çamur banyosu giriş ücreti kişi başı 15 TL ,tekne turu ile gittiğiniz içi kişi başı 12.5 TL'ye geliyor. İçinde Çamur havuzu, Termal su havuzu ve duşlar bulunmaktadır. İçeride çok sistemli bir işleyiş vardır. Görevliler size adım adım eşlik ediyorlar. Önce çamur havuzuna giriyorsunuz. Sonra duşlara gidip çamurdan arınıyorsunuz. Sonra termal havuza geçiyorsunuz. Termal havuzun 2 basamaklı merdiveni var, yüzme bilmeyenlere ilk basamakta kalmalıdır çünkü havuzun derinliği 1.70 cm'dir. Havuz da saniyede 8 lt su çıkıyor. Bir sonraki durak köyceğiz gölünde yüzmektir. 9 yıl önce Dalyan'a geldiğimizde insanlar gölde yüzmek konusunda tereddüt etmişti . Bu gezimizde de insanlar acaba derken, İhsan ve ben suya atladık. Gölde yüzmek ayrı bir keyiftir. Bizce Corona dönemi Köyceğiz gölüne de yaramış. Gölün suyu daha berraktı. Bu kadar gezdikten sonra artık bir yemek molasını hak ettik. Yemekler de Dalyan Koop'tan. Dalyan Koop Deniz Kızı adında bir restoran açmışlar ve misafirlerini ağırlıyorlar. Yemek gayet lezzetliydi ve tur programına dairdir. Hiç bir extra ücret ödemedik. Yemekten sonra Kral mezarlarını görmek üzere yola çıktık. Kral mezarları dağların içine oyulmuş mezarlardır ve Dalyan'ın hatta Muğla'nın sembollerinden biridir. İnsanlar Tanrı'ya daha yakın olmak için yüksek dağların içine mezar yaptırmışlar ve bu mezarları günümüzde bile görebiliyorsunuz. Yerli halk daha fazla mezar olduğunu düşünüyor ama yerleri bilinmiyor. Kaya mezarlardan sonra mavi yengeç molası verdik. Bir tekne pişmiş Mavi Yengeç satıyordu. 30 TL karşılığında yengeç yiyebilirsiniz. Daha sonra İz Tuzu Plajina geldik. Burada 1 saatlik yüzme molamız vardı. İz Tuzu Plajına giriş kişi başı 3 TL'dir. İz Tuzu Plajı dünyaca ünlüdür. Caretta Carettaların yuvasıdır İztuzu. Eğer yediğiniz Yengeçlerin kabuklarını denize atarsanız gelme olasılıkları artıyor. Son durak Kaunos antik kentidir. 15 TL karşığında girip gezebilirsiniz. Müze Kart geçerlidir.  
Dalyan'da akşamları nehir kenarındaki kafelerde oturabilirsiniz. İz Tuzu plajının bir kısmına arabayla gidebilrsiniz.  Nardanesi kahvaltı mekanında  Narlı dondurma yiyebilirsiniz.  Dalyan rotasında ekleyebileceğiniz bir çok koy var, Katrancı Koyu, İnlice Koyu, Sarı Germe, Kargıcak, Gemiler Koyu. Ayrıca bu rotaya Ölüdeniz'i , Köyceğiz golünü, Tlios'u ve ya Datça'yı ekleyebilirsiniz.

  • Saklıkent



Saklıkent Muğla Fethiye'ye bağlı bir kanyon. Uzunluğu 18 kilometredir. Biz Deniz Murat'la beraber 2 km kadar yürüdük. Yürüyüş boyunca Saklıkent kanyonu oluşturan Karasuyun içinde yürüyorsunuz. Bazen suyun derinliği 80 cm'e kadar yükselir. Su killi bir sudur, akarsuyun sayı ve solu killi toprak ile kaplıdır. Saklıkent'e giderken mayonuzu giyin ve ayağınıza mutlaka bir deniz ayakkabısı giyin ve kendinizi doğanın bu muhteşem güzelliğine bırakın.
Giriş ücret kişi 9 TL.Müze kart geçerli değildir. 

  • Kayaköy


Gittiğim her yerde bir göçmen köyü bulurum. Köyü bulur bulmaz başlarım dedelerimin ninelerimin göç hikayesine. Kayaköy 'de aynı hikayeye sahip ama Kayaköy'ün farkı var. Kayaköy hayalet şehir çünkü terk edilmiş. 

Fethiye’nin en güzel yerleşim yerlerinden olan Kayaköy’ün hikayesi, 11. yüzyılda (Bazı kaynaklar 14. yy olarak da belirtiyor.) başlıyor. Burası, Likya Uygarlığı’nın yerleşim yeri üzerine kurulmuş bir Rum köyü. Aslında buraya köy denmesi biraz haksızlık olabilir. Çünkü burası ticareti ve sosyal hayatı gelişmiş, 20.yy’a kadar 25 bin kişinin yaşadığı kocaman bir kent aslında. Eski evler bütünüyle koruma altına alındı. Eski adı Levissi olan köyde iki kilise, 14 şapel ( küçük kilise ) vardı. Taksiyarhis ve Katopanayi kiliseleri harap durumda. İkincisinin ahşap kapısı Fethiye Müzesi'nde. Panagia Pirgiotis Kilisesi (Aşağı kilise) ise iyi durumda. Freskleri ile ilgi çekici bu kilise, ziyaret etmeye değer. 

Mübadele'den önce kız ve erkek ilkokulları, doktor ve eczaneleri, matbaası ve çok sayıda dükkanı ile çok canlı bir yerleşim yeriymiş. Gazete bile yayınlanırmış. 
 
Kurtuluş Savaşı’ndan sonra Türkiye- Yunanistan arasında yapılan anlaşmayla buradaki Rumlar ve Batı Trakya’daki Türkler yer değiştirmiş. Trakya’dan göçen Türklerin bir kısmı buraya yerleştirilmiş. Fakat buradaki yaşama uyum sağlayamayan Türkler, köyü terk etmişler. Kayaköy’ün kaderi hep terk edilmek olmuş yani. Önce Likyalılar sonra Rumlar ve son olarak Türkler.

Kayaköy şuan Müze Kartla girebileceğiniz bir açık hava müzesi. 

Can market
Buralara kadar gelmişken, önce Can Market ve Gözleme'de Gözleme yiyin. El açması olan gözleme odun ateşinde pişiyor. Hayatımızda yediğimiz en güzel gözleme idi. Ayırca buradan sonra , Kayaköy’den batıya doğru devam eden ve yolun sonundaki küçük koyun karşısında yer alan Gemiler Adası’na mutlaka uğramalısınız.



  • Göcek Yat Turu

Göcek Yat Turu Instagram Adresi : Gocekyatching :

Göcek'i gezmeye gitmişken yat turuna katılmamak olmazdı. Dalyan bölgesini gezdiğimizi gören herkes Göcek yat turuna katılmamazı söyledi. Hepsinin de yorumu hayatlarında katıldıkları en iyi tekne turu olduğu yönündeydi. Daha önce 4 kez tekne turuna katılmış bir insan olarak ben de aynı cümleleri söyleyebilirim. 
Tur 12 ada turu olarak geziyor ve 5 yerde yüzme molası veriliyor. İlk durak Bedir Rahmi Koyu. Bedir Rahmi mavi tur düzenliyor ve balık tutuyor. Tuttuğu ilk balığın resmini kayaya çiziyor ve bu köyün adı Bedir Rahmi koyu kalıyor.  Hala o balığın resmini görebilirsiniz. İkinci durak Hamam koyu. Adını Kleopatra'nın Hamam'ından alıyor. Koya gittiğinizde hamamın kalıntılarını görebilirsiniz. Hala hamamın içine girebilirsiniz. Deniz Hamamı şeklinde yapılmış yalnız içindeki tatlı su kaynağını hissedebilirsiniz. 
Panço koyu gördüğümüz en güzel koylardan biridir. Su o kadar temiz ki  suyun tabanı silme deniz kestanesi doludur. 
Domuz adası Simavi ailesine ait bir adadır. Önüne teknenizi zincirleyemezsiniz. Akvaryum koyu da çok güzel koylardan biridir. Hatta koyun ortasındaki büyük Kayalıkta ayakta durabilirsiniz. 

Yassıcalar son durak. Bura sığ denizi ile ünlü.

Göcek İstanbul'un bebeğidir. Göcek'te gezerken bir İstanbul havası hissediyorsunuz. Göcek'in hem kendisi hem de tekne turu eşsizdi. 


  • Akkaya - Akçapınar


İlk durağımız Akçapınar Köyüydü. Akçapınar köyü cennet gibi bir köy. İçinden Akçapınar Azmağı geçiyor. Yemek tavsiyesi olarak Akçapınar tostcunu önerebilirim. Güzel tost yemek isterseniz ve doğal nar suyu içmek isterseniz Akçapınar Tosçusuna uğrayabilirsiniz. Akçapınar tostçusunun yanındaki Okaliptüs Ağaç Yolu namı diğer "Aşk Yolu" nda yürüyün. Akçapınar köyünde yer alan Aşk yolu, eskiden Mersin Erdemli yolunun Okaliptüs ağaçları ile kaplı hali gibi.  Geçerken aşk yaşardım, benle aynı duyguları taşıyan insanlar buraya aşk yolu adını vermişler.
 
Akçapınar kano, 2 saat sürüyor ve kişi başı 75 TL. Akyaka Kadın Azmağındaki kişi başı 15 TL'ye tekne turu hizmetini gördükten sonra bu kano aktivitesine gerek olduğunu düşünmüyorum.

Akçapınar'dan Akayaka'ya eski yol üzerinden giderseniz Likya Dönemine ait Kaya Mezarları görebilirsiniz. 
Akyaka Azmağını muhakkak duymuşsunuzdur. Azmak aslında çay ve su kaynağı demek. Kadınlar eskiden burada çamaşır yıkadığı için Kadın Azmağı diye adlandırılır. Aynı zamanda bekar erkekler de genç kızları görmek için giderlermiş. Suyun sıcaklığı yaz kış 4 derece. Ben Akyaka Azmağını ile ilk kez Canan Tan'ın İz kitabındaki tasvirinden duydum. Çok etkilendim. İnternet'ten okuduğum yorumlarda da bir çok okuyucunun benimle aynı duyguları hissettiğine şahit oldum. 

AkyakaAzmağına geri dönersek suyun sıcaklığı yaz-kış 4-5 derecedir. Soğuk suda yüzebilirseniz, suda yüzebilirsiniz ama akıntıya dikkat. Çok çetrefilli olabiliyor. Su sodalı ve sodalı su cildinize çok iyi gelecektir. Suyun derinliği yer yer 12 metreye kadar ulaşıyor. Bundan dolayı çayda  tekneler rahat rahat hareket edebiliyor. Çayın debisi boyuna göre çok yüksektir. Debisi saatte 17 litre , boyu ise 1700 metre'dir.
Azmak Tekne Turu kişi başı 15 TL'dir.
Akyaka Azmağının içinde 3 çeşit balık yaşamaktadır. Bunlar Su Yılanı, Levrek ve Kefaldir. Balık tutmak hatta sinek ilacı bile atmak yasaktır. Azmağın içinde yüzlerce çeşit bitki size görsel şölen sunmaktadır.
Akyaka'da bir çok kafe ve restoran mevcuttur. Fiyatları makul fiyatlardır. Yalnız ben hiçbirini tavsiye edemeyeceğim. Çünkü kafeden restorana dönme arasında sıkışmış ve kendini bulamamış mekanlardır. Hepsi apartlarla anlaşmalı ve apartların kantini şeklinde hizmet veriyor. Maydonoz Gökova Cafe & Restoran bunlardan biri. Hiç memnun kalmadık. Kalamarı ile ünlü ama gelen kalamar kalamara benzemiyor. O yüzden iyi araştırmadan gitmeyin. 
Yemek yerleri bu kadar kötü iken size harika bir dondurmacı tavsiye edebilirim. Akyaka Tekin Usta Dondurmacısı. Eğer Anamur Muzlu diyorsa gerçekten Anamur muzundandır dondurma. Topu 5 Lira kilosu 80 TL 'dir. Anamur Muzlu, Tarla Çilekli, Bal Bademli, Datça Kavunlu, Beyaz Çikolatalı, Kaymaklı, Özel Çikolatalı, Bursa Kestaneli seçeneklerinden yalnızca bir kaçıdır. 
Bir çok Pub mevcut. Bazıları geceleri gece kulübü şeklinde hizmet veriyormuş diye bilgi aldık. Biz bir çok meyhane de gördük. Keyifli meyhanelerdi. Rakını al gel şeklinde hizmet şeklinde hizmet veren meyhaneler de var.

  • Marmaris


Muğla turumuzda 2 günü Marmaris' e ayırdık. Akyaka günümüzün akşamı Marmaris'e gelip ertesi gün Tekne Tur'u programımızı ayarladık. Marmaris merkezi gezdik. Maalesef Corona Virüs olayından çok etkilenmiş Marmaris. Ertesi gün saat 10.30'da Marmaris koylarına olan turumuz başladı. Tekne Turumuz kişi başı 80 TL. İçince yemek ve sınırsız soft içecekler var, yani su,çay, kahve, kola, ve diğer meşrubatlardan istediğiniz kadar içebilirsiniz. Katıldığımız en uygun ücretli tekne turu idi. Marmaris tekne turu tamamen yüzme odaklı bir tekne turudur. Gezdiğimiz koylar şöyleydi;

*Cennet Adası cennet koyu
*Akvaryum koyu
*Amos koyu
*Kumlu bük
*Turunç Köyü
*Yeşil Su


Marmaris'te ikinci günü İnce kum'da zaman geçirmek için ayırdık. Aslında ikinci günümüzde Kleopatra adasına gidecektik. Kleopatra adasına sadece tekne ile gidebiliyorsunuz. Tekne kişi başı 40 TL'dir. Ayrıca Açık Hava Müzesi olduğu için Müze Kart ile girebilirsiniz. Yalnız Kleopatra adasında beyaz kum zarar gördüğü için , bu plajdan denize girilmesine izin verilmediğini öğrendiğimizde bu gezimizi iptal ettik. Rotamızı Kleopatra adası yerine Marmaris İnce Kum'a çevirdik. İnce Kum güzel bir plaj. Muğla Orman Müdürlüğüne bağlı. Arabanızı ücretsiz otopark'a koyduktan sonra , kişi başı 25 TL giriş ücreti ödüyorsunuz. Sonra plaja gitmek için Traktör Otobüsleri bekliyorsunuz. Traktör Otobüs ile plaja ulaşıyorsunuz. Plajda sezlong 15 TL masa 20 TL. Kantini var ,yiyip içebilirsiniz. Genelde insanlar İnce Kum'a tüm gününü geçirmek için geliyor. Denizi çok güzel. Tek sıkıntı kalabalık. Marmaris merkez bomboş iken, İnce Kum kalabalıktı.




Yorumlar