HAYVAN ÇİFTLİĞİ METAFORLARI OKUYANLAR İÇİN

HAYVAN ÇİFTLİĞİ METAFORLARI
OKUYANLAR İÇİN




Hayvan Çiftliği: Kendi kendini yöneten hayvan çiftliği.
George Orwell'e göre Sosyalist Rusya'nın eleştirisi, günümüz dünyası demokratik cumhuriyetlerin hepsini bulabileceğiniz bir yönetim biçimi.

Domuz Snowball: Çiftlikteki iki lider domuzdan biriyken, Napoleon'un yetiştirdiği köpekler tarafından saldırıya uğramış, ve çiftlikten kaçmak zorunda kalmıştır. Aklı, eşitliği ve demokrasiyi simgeliyor.


DOMUZ NAPOLEON: Diktatör, ilk önce köpeklerinin rakibini kovmasıyla, sonra da tek aday olduğu demokratik seçimle başa gelen yönetici. Kanunları istediği gibi değiştirip, sadece kendi çıkarlarını düşünen yönetici. Etrafında 9 tane azılı köpekle gezer, çalışmaz ama önemli işler yaptığını gösterir. Kendi suçlularını yaratır ve idam eder. Hayali düşmanları ve bunlara karşı hep savaşı vardır.


9 Köpek: Kendilerini Napolean'a adamış, en güzel yemekleri yiyen, önüne gelen hırlayan, yönetici korumaları.


At Boxer: Sorgulamadan, çalışan hayatını çiftliğe adamış at. Öleceği güne kadar çalışan, öleceği güne kadar sorgulamadan yönetime bağlı işçi.


Hafıza: Sunay Akın " Müzeler bir ülkenin hafızasıdır." der. Hayvanlar çiftliğinde en büyük sorun hayvanların hafızalarını zayıf olması ve olayları unutmalarıdır. Öyle olduğu için yöneticilerin Tüm dediklerine inanıyorlar koşulları daha kötü olmasına rağmen öncesine hatırlayamadıkları için koşullarının daha iyi olduğu yalanlarına inanıyorlar


Marş: Marşları daha önce İngiltere'nin hayvanları iken daha sonra Napolyon'un Marşı'na dönüşüyor. İngiltere'nin hayvanları marşı özgürlük yüklü iken Napolyon'un Marşı sadece yalakalık içeriyor ve İngiltere'nin hayvanları marşı yasaklanıyor. Marşı yasaklanan bir millet , benlik duygularını kaybeder.


Bayrak: Bayrakları önce yeşil , üzerinde boynuz ve toynak var. Yeşil İngiltere'nin yeşil cimenlerini, boynuk ve toynaklar tüm hayvanları simgeliyor. Kitabın sonunda sadece yeşil çimen resmi kalıyor. Bu da bayrak yoksa özgürlük ve bir millet olmadığını gösteriyor.


Domuz Squealer: Kraldan daha çok kralcı olan yalaka bir domuzdur. Görevi sözleriyle halkı sakinleştirmek ve yöneticinin yalanlarını haklı çıkarmaktır. Dünyadaki basını niteliyor.Yapılan her yasa. yapılan her iyi idama haklı bir gerekçe üretip insanları sakinleştirip avutuyor.


Koyunlar : Koyunlar yöneticiler ne derse inanan destekleyen ve sorgulamayan hayvanlar.
Hep yöneticiler haklı ve koyunlar  mutlu. Günümüz dünyasındaki sorgulamayan insanları temsil ediyorlar.


7 Emir:  Kanunları simgeliyor. Başta tüm hayvanların hakkını savunurken, aşama aşama yönetici çıkarlarını korumaya geçmiş, yöneticiler tarafından kendi refahları için, değiştirilmiş kanunlar.


İlk hali:

YEDİ EMİR
1.       İki ayak üzerinde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
2.       Dört ayak üzerinde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
3.       Hiçbir Hayvan giysi giymeyecek.
4.       Hiçbir Hayvan yatakta yatmayacak.
5.       Hiçbir Hayvan içki içmeyecek.
6.       Hiçbir Hayvan başka bir hayvanı öldürmeyecek.
7.       Bütün Hayvanlar eşittir.”


Son hali:
YEDİ EMİR
1.       İki ayak üzerinde yürüyen herkesi düşman bileceksin.
2.       Dört ayak üzerinde yürüyen ya da kanatları olan herkesi dost bileceksin.
3.       Hiçbir Hayvan giysi giymeyecek.
4.       Hiçbir Hayvan çarfaşta yatmayacak.
5.       Hiçbir Hayvan aşıro içki içmeyecek.
6.       Hiçbir Hayvan başka bir hayvanı sebepsiz yere öldürmeyecek.
7.       Bütün Hayvanlar eşittir.Bazıları daha eşittir.

Kurallar böyle değiştikten sonra, kitabın son sayfasında tek bir emir kalmıştı.

Bütün Hayvanlar eşittir.Bazıları daha eşittir.



Yorumlar