AEDEN ,BİR DÜNYA HİKÂYESİ

AEDEN





Daha önce bir solukta okuduğumuz Fi,Çi ve Pi'nin yazarı Akillah Azra Kohen'in son romanı. Çıktığında eyvah dedim, yine neler öğreneceğiz. Ben Azra hanımın bu dünyaya ait olmadığını düşünen okullarındanım. Her sayfasında dehşete kapıldığım kitabın yazarı bu dünyaya ait olamaz. Şimdi anlıyorum Aeden 'den geliyormuş 😊O da bize Aeden ile başka dünyanın kapılarını aralıyor.


Bu hayata hiç bir yabancının gözüyle baktınız mı? Başka gezegenden gelen biri  bu dünyayı nasıl görür? Aeden sayesinde bu dünyaya Numi ve Sonje gözüyle bakabileceğiz.


İnsanlar okudukları kitaplardan alıntı yaparlar fakat Aeden kitabını okurken durum farklı !
Aeden'i okurken her satırını paylaşmak istiyorsunuz. Kitabı hızlı okuyamıyorsunuz.Durup dinlenmeniz lazım. Kitabı soluksuz okuyamıyorsunuz. Durup düşünmeniz lazım. Kitap sindirilerek okunması gereken bir kitap. Her sayfasında hayatı sorguluyorsunuz.


Kitapta bir çok metafor var. Olimpos Dağı metaforu favori metaforlarımdan.Dokas ve Usta da metaforları çok derin anlamlar içeren metaforlardan.


Kitapta bir çok daha önce hiç duymadığımız bilgi var. Mesela ;
Afrika'nın haritalarda %30 küçültüldüğünü biliyor muydunuz?
Afrika'nın ne kadar muhteşem olduğunu bir de Aeden'den okuyun.


Kitapta bir çok felsefik atıf var . Mesela ; Hayatı başkasından dinlemek yerine herkes kendi keşfetmeliydi.


Azra Kohen kitabın son beş sayfasını deli gibi not alalım diye boş bırakmış. Ders çalışır gibi okudum bu kitabı elimde kağıt  kalem. Kitabı okurken kendimi dünyaya gelmiş zavallı Sonje ve Numi gibi hissediyordum. Onların gözünden dünyaya bakınca ne kadar korkunç bir yaşamdayız. Hayatı başkasının hayatlarını televizyondan izleyenlerin dünyasında yaşamaktayız.  Başka bir canlıya zarar vermekten zevk alanlar dünyası da diyebiliriz dünyamıza.





Kitabın en vurucu sözleri ; "Bilgiye sahipler ama korkunç olanı umursamıyorlar."  Bu kitabın özet kelimesi. Var olduğumuz ve umursamadığımız her bilgiyi yüzümüze vuruyorlar. Biliyoruz ama hiç birimiz harekete geçmiyoruz.


Sezaryenden, florüre ,bu kadar iletişim aracı varken yüz yüze iletişim kuramadığımıza kadar her alana değinen kitap sizi inanılmaz bir hikayeye sürüklerken gerçekleri tokat gibi yüzünüze çarpıyor. İnsanin ne kadar kötü olabileceğine bir de Azra Kohen'den dinleyin!!!




Azra Kohen gibi bir yazarla aynı dili konuştuğumuz için kendimi şanslı hissediyorum.



Yorumlar