Bir Cumhuriyet Hikayesi

Bir Cumhuriyet Hikayesi
SUNAY AKIN




Sunay Akın'ın son gösterisi. Aslında gösteri doğru isim mi emin olamadım. Çünkü Sunay Akın bu gösteride müzik şiir hikaye , her şey olsun istemiş, ne iyi de etmiş. Harika olmuş. Sunay Akın'ın hikayelerini dinlerken bir anda kendinizi türkülerin içinde buluyorsunuz. Arkada hazırlanmış slayt tam bir görsel şov. Belki bizim internet aracılığıyla ulaşamayacağımız resimler , fotograflar....
Tam tadı damağımızda kalan bir gösteri.
Sunay Akın'a şarkılarıyla Zülfü Livaneli korosu eşlik etti. Her birinin sesi birbirinden güzel olan koristler bize muhteşem şarkılar söylediler.
Toplamda 50 kişilik bir ekip sahnede hem görsel hem de müziksel bir şölen sundular.

Sunay Akın bu gösteride , bize Cumhuriyetin yerli olduğunu anlattı. Cumhuriyet bizim topraklarımızdan çıkmış ve bize aittir. Cumhuriyetin temelleri bu ülkede çok önceden atılmıştır.
Sunay Akın'ın hikâyelerinden bazıları ;

 ⛵ 1585 yılında Takiyüddin Efendi ilk rasathaneyi kurmuştur ve Gökyüzü haritaları çıkarmıştır. Çağdaşları Galileo'yu herkes bilirken, bizim atamız olan Takiyüddin Efendiyi kimse bilmez.
Takiyüddin Efendiden sonra 340 yıl yıldızlara hiç bakmadık. Ta ki Kandilli rasathanesi kurulana kadar.



⛵ Mahmud Çelebi, Mahmut Çelebi camiiyi inşa ettirirken, minarenin hilâl biçimli olması gereken alemini, 90 dereceyle açılı ikiz şeklinde yaptırıp hilâllerin birleştiği yere madeni bir hokka, içine de madeni bir kalem koydurmuştur.




⛵Abdulmecid Efendi, son halifemiz çok iyi bir ressamdır. Elinde kitap tutan bir kadın resmetmiştir ki, bu da sanat dünyasında çağdaşlarına göre sayıca çok azdır.




⛵ Namık Kemal ve arkadaşları daha sonra adı Fikirtepe olarak adlandırılacak sempte biraraya gelip, saraya karşı Meşrutiyet fikrini ortaya atmışlardır. Bu semtin adı daha sonra onlardan esinlenilerek Fikirtepe konmuştur.



⛵Tarihi tarih yapan siyaset güç iktidar değildir, sadece insandır



⛵Vatan senden hayat umar,
 Sen yaşarsan o canlanır;
Vatan için ölmek de var,
Fakat borcun yaşamaktır...
 Tevfik Fikret



⛵Hasan Tahsin'i ilk kurşun atan olarak bilirsiniz. Peki Hasan Tahsin kimdir? Hasan Tahsin gerçek adı Osman Nevrezdir. Hasan Tahsin ölen bir gazetecinin adıdır ve Osman Recep Nevrez arkadaşının adını yaşatmak için bu ismi almıştır. Hasan Tahsin bir gazetecidir ve
"Hukuki beşer" yani
"İnsan hakları" adlı gazeteyi çıkarmaktadır. Bu ülkede  ilk kez kadın haklarından bahseden kişidir.



⛵İstanbul işgal altındayken İlk direniş külhanbeylerinden geliyor. Yakaladıkları İngiliz subayları dövüyorlar. Bu külhanbeylerinin en ünlüsü Usta Kemal. Biz onu daha sonra Ustura kemal olarak çizgi romanlarda göreceğiz. Ustura Kemal'e 18 yaşında bir delikanlı katılıyor. İngiliz subayları dövüp dövüp kaçıyor. Bir gün kaçarken bir bakkala sığınıyor. Bakkal ona git Kuvayi Milliyeye katıl diyor. O da sahte kimlik alarak , Anadolu'ya sanki yumurta tüccarıymış gibi kaçıyor.Bu kişi Nazım Hikmet'tir.





⛵Kemalist lafını İngilizler gemi kontrolleri yaparken kullanırdı. Anadolu'ya kaçmakta olan Kuvayi Milliyecilere Kemalist demişlerdir.



⛵ Kurtuluş savaşı sırasında Düşman Ankara'yı hedeflemektedir. Artık umutlar tükenmiştir. Düşmanı yavaşlatmak için bir cephe açılır ve genç astteğmenler gönderilir. Yalnız astteğmenler kazanır ve Ankara düşmez. Bunun üstüne Atatürk "Ey Türk Gençliği " demiştir.



⛵ Atatürk Büyük Taaruz öncesi, bir kararname imzalar. Bu kararnamede Ankara'ya bir etnoğrafya muzesi kurulsun yazmaktadır. Bu kararnamenin tarihi 1922, Türkiye Cumhuriyeti1923't e kuruldu. Dünyada kendi kuruluşundan önce müzesinin kurulma kararı alan tek ülkedir Türkiye.



⛵Bilgi üretilen ve yönetilen en büyük güçtür.



⛵Türkiye Cumhuriyetinin temeli kültürdür.



⛵Biz bu topraklarda kiracı değiliz,  ev sahibiyiz.



⛵Bir ülke düşünün kurulduğunda sadece  kağnısı olsun ve 10 yılda uçak  üretsin. 40 yıl sonra araba üretsin. Kendi uçağını yapabilen Dünya'da 5. Ülkeyiz.



⛵ 1950 yılında Emrullah Ali Yıldız YelkenKanat ve Otomatik Açılan Paraşütü icat etmiştir. Ama ülkesinde faaliyete geçirmeyip Amerika'ya satmıştır.
Yine Emrullah Ali Yıldız'ın yapımında çalıştığı Türkler uçağı Danimarka'da 1950-1960 yılları arasında Ambulans uçak olarak hizmet vermiştir ve şuan Danimarka'da sanayi müzesinde sergilenmektedir.



⛵ Türküler be derse doğrudur çünkü türküler yerlidir.



⛵ Lozan Barış Antlaşması 1. Dünya Savaşı'ndan sonra ayakta kalan tek antlaşmadır.



Yorumlar