ROMANYA


ROMANYA
Başkent :Bükreş
Nüfus: 19 000 000
Para Birimi: Leu







Genel Bilgi 

Balkanların Avrupa'ya açılan kapısı olan Romanya 2007 yılından bu yana Avrupa Birliği ülkesidir. Schengen vizesi ile ziyaret edilebilen bu ülke hem Balkan hem de Avrupa kültürüne sahip olmasından dolayı deografik yapı olarak çeşitlilik göstermektedir. Birçok ülkede olduğu gibi gri veya yeşil pasaportlu vatandaşlarımız için Romanya vize istememektedir.

Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen para birimi Euro değil para birimleri Rumen Leyi (Ron) olmakla birlikte Euro da ülke içerisinde kullanılmaktadır. 1 Euro yaklaşık 4.60 Leyi ve ziyaret ettiğim tarihlerde para birimleri Leyi, Türk parasının yaklaşık 1.45 katına denk gelmekteydi. Euro ülke içerisinde kullanılmasına rağmen çok sık kullanılmadığı için bu ülkeyi ziyaret ettiğinizde paranızı Leyi' ye çevirmeniz daha iyi olacaktır. Romanyanın ekonomik sistemine baktığımızda benim en çok dikkatimi çeken konulardan birisi ise kurun çok değişken olmaması ve kurların kağıtlara yazılması olmuştur.

Halkın ekonomik durumuna baktığımızda ise Rumen halkının bize göre daha fakir olduğu ve buna paralel olarak ülkenin daha az gelişmiş olduğu görülmektedir. Bu ülkede hayat pahalı ve iki öğretmeni karşılaştırdığımız zaman, ülkemizdeki öğretmenlerin alım gücünün daha fazla olduğunu söyleyebiliriz.

Ülkenin yollarına baktığımız zaman yolların tek gidiş tek dönüş olması dikkat çekmektedir. Tüm ülkede otoban sayısı 4 ü geçmiyor. Devletin yollara yatırım yaptığını söylemek pek mümkün değil.  Rumen halkı yöneticilerinden pek de memnun değil. Halk yöneticilerinin dürüst olmadığını düşünüyorlar.

İklim ve Yeryüzü şekilleri

Ülkenin Karadeniz'e kıyısı olmasından dolayı ülkede Karadeniz iklimi hakim. Ülke dağlar, tepeler, göller ve deniz kenarlarında yer alan deltalardan oluşmaktadır.  Ülke ormanlık ve çok sulak. Her an yağmur yağabiliyor. Avrupa'nın suyunun dörtte biri bu ülkede bulunmaktadır.


Başkent

Başkent Bükreş (Bucharest). Şaşırmayın. Türk Hava Yolları uçuyor. Uçakla İstanbul'dan 55 dakika sürüyor.
Bükreşte Parlamento Binası ülkedeki en önemli yer. Şehir merkezinden görebileceğiniz Parlamento Binasının hem gecesi hem gündüzü çok güzel.
Bükreş diğer Avrupa şehirleri gibi tarihini dokusunu korumuştur ve birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmaktadır.

Gezdiğim Gördüğüm yerler

Ramnicu Valcea
Ramnicu Valcea ülkenin orta-güney kesiminde yer alan bir şehirdir. Benim 10 gün kaldığım belde bu şehre bağlıdır. Bu şehrin bir yerel televizyonu ve birçok gazetesi bulunmaktadır. Şehir 2 büyük caddeden oluşuyor. Etkinlikler esnasında oynadığımız Hazine avı oyunu sayesinde tüm şehri keşfetme şansına sahip olduk.

Caciulata
Termal sularıyla ünlü olan Caciulata'da 10 gün kaldım. Birçok havuz var ve hepsi sıcak su havuzu.
Oltu nehrinin kenarında yer alan Caciulata, termal suları sayesinde turistik bir bölge haline dönüşmüştür. Burada ki sıcak su havuzlarını deneyimlemek çok güzeldi.

Calimaneşti

Caciulata'nın komşu bölgesi. Caciulate'ye göre daha fazla insan yaşıyor ve daha fazla imkana sahip. Burada çok sayıda otel ve alışveriş yerleri bulunmaktadır.


Ülke hakkındaki yorumum

Aslına bakarsanız ülke hakkındaki izlenimlerim pek iç açıcı değil. Ülkede çok fazla hırsızlık olayı yaşanıyor. Yerli halk bile bizi defalarca cüzdanınıza, telefonunuza dikkat edin diye uyarma ihtiyacı hissetti. Ayrıca ülkede kaldığım süre içerisinde iki defa da para üstümü alamadım. Kısacası bu ülkede gezeceksiniz çok dikkatli olmanız gerekmektedir.

Ülkede halkın çoğunluğu elektrikli scooter veya bisiklet kullanıyor. Başkentte Metro ve Tramvay da mevcuttur.
Halkın araba seçimi genel olarak Duster marka arabalardan yana. Şehirlerarası toplu taşımada kullanılan araçlar maalesef çok eski, örneğin;  Bizi Ramnicu Valce'dan Bükreş'e getiren otobüs çok eskiydi, yollarında yeterince iyi olmamasından dolayı bu araçlar yolculuğu çekilmez kılmaktadır.
Ülkede gelenekler ve yemekler bizimkilere çok benziyor. Buna rağmen yemek konusunda çok zorlandığımızı söylemem gerekiyor.
Birçok kelimemiz ortak; örneğin, çorap, portakal, çarşaf gibi kelimeler her iki dil de aynı olarak kullanılmaktadır.
Romanya; doğu ve batı, geri kalmışlık ve modernizim, fakirlik ve zenginlik sentezi bir ülke.

Yorumlar