Letonya



Letonya



Başkent : Riga
Para birimi : Euro
Nüfus : 2000.000











Ülkeye Genel Bakış

Letonya Avrupa'nın kendini geliştirmiş örnek ülkelerinden birisidir. 2. Dünya savaşını çok sert yaşamış buna rağmen tekrar ayağa kalkmayı başarmış bir ülkedir. Letonya'nın yaşam standartları yüksek olmakla birlikte Türkiye ve Letonya'da çalışan iki öğretmenin alım gücü kıyaslandığında Letonyalı bir öğretmenin alım gücünün ülkemiz öğretmenlerinin alım gücünün iki katından daha fazla olduğu söylenebilir.

Ülke yüz ölçüm olarak çok küçüktür. Ülkenin her yerine arabayla yaklaşık bir saatte ulaşılabilir.


Başkent: Riga

Ülkenin en büyük şehri ve başkenti olan Riga çok güzel bir şehir. Riga bir başkentte neler bulunması gerekir sorusunun tüm cevaplarına sahip bir yer. Riga'nın ortasından Daugava nehri geçiyor. Kocaman bir nehir olan Daugava Nehri şehrin güzelliğine güzellik katıyor. Daugava Nehrinin kenarları park ve bahçe olarak değerlendirilmiş. Şehrin kocaman bir meydanı var bu meydan şehirde yapılan etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Çok şanslıyız ki şehirde kaldığımız sürede bu meydanda yapılan çok güzel şenliklere katılma imkanına sahip olduk. Şehrin tamamı Letonya'nın yöresel kıyafetlerini giyen insanlarla bezeliydi. Şehir kültür ve sanata önem veren bir şehir. Şehirde çok sayıda müze bulunmaktadır. Ülkede sadece Euro geçerli olduğu için müzeler bize biraz pahalı geldi.

İklimi ve Yeryüzü Şekilleri

Letonya genel olarak geniş düzlük alanlara sahip bir ülke. Letonya'da çok fazla akarsu ve ormanlık alan görebilirsiniz. Letonya yemyeşil bir ülkedir. Kışları sert olan ülkenin yazı bizim ilkbaharımız gibidir. Günler ise yazın çok uzun. Akşam 22.00' da hava kararıyor, Gece 01.00'da tekrar aydınlanmaya başlıyor. Bu durum bizim için ilginç bir deneyim oldu.

Gezdiğim Yerler

Dobele

10.000 nüfusu olan küçük bir yer olan Dobele'de bir hafta kaldım. Her yer yemyeşil ormanla kaplı. Evler genelde çiftlik evi. İlçede süpermarketler mevcut. İlçenin en turistik yeri ise tarihi kalesi.

Jelgava

Jelgava Riga'ya bir saat uzaklıktaki bir şehir. Letonya'nın birçok başkanı bu şehirden çıkmış. Lielupa Nehri'nin kenarında kurulmuş bir şehirdir. Jelgava üniversiteleriyle ünlü bir şehirdir. Hatta Jelgava'da yapıldıktan sonra tartışmaya yol açan fakir öğrenci heykeli mevcuttur. Öğretmenler bu heykelin bir öğrenciye değil bir öğretmene ait olması gerektiğini savunmuşlardır.

Yemekler

Letonya yemekleri haşlanmış sebze ağırlıklıdır. Yemekleri Türklerin damak tadına pek uygun değildir. Yemeklerde daha çok patates kullanılmaktadır. Pilavlar bizimkine kıyasla biraz lapadır.


Ülke Hakkındaki Yorumum

Çok keyifli bir ülke olan Letonya'yı muhakkak ziyaret edin. Letonya, Almanya ve İtalya'ya oranla çok daha ekonomik olan bir ülke. Letonya size Rusya ve Avrupa sentezi sunuyor. Bu ülkeden yöresel kıyafet ve yöresel dans görmeden gitmeyin.

Yorumlar