Discovering the rural handicrafts as challenges for social inclusion!

Discovering the rural handicrafts as challenges for social inclusion!









Projemizin Türkçesi, Yerli el sanatlarını sosyal kaynaşma için kullanmak

Projemiz 9 ülkeden ve 54 öğrenciden oluşan bir proje. Projede Türkiye, Romanya, İtalya, Bulgaristan,Portekiz İspanya, Slovakya, Letonya ve Litvanya yer almaktadır. öğrencileri  yaş aralığı 15-22 dir. Öğrencilerimiz lise öğrencileri ve üniversite öğrencileridir. Proje yol dahil 10 gün sürmektedir. Projenin net aktivite günü 8 dir. Bunun 2 günü şehir ve el sanatları gezileri ile geçti.
Proje Romanya'nın Ramnicu Valcea şehrinde gerçekleşti.
Proje bir kampüs içinde yer aldı. Kampüs Oltu nehrinin kenarında , termal sularıyla ünlü bir bölgede yer almaktadır. Kampüste kalacak yerler, restaurant, atölye ve sosyal alanlar yer almaktadır.
Proje görevleri tamamen tüm ülkelere bölünmüş ve tüm ülkelerin aktif çalışacakları bir projeydi. Benim için gençlik projesi de böyle olmalı.
Kampüs Bükreşten 3 saat uzaklıkta. Uçaktan indikten sonra bizi bir araç karşıladı ve 3 saat yol geldik. Her günün programı 10 da başladığı için en geç 9 da kahvaltıya inmemiz gerekiyordu. İlk gün tanışma oyunları ile başladı. İlk liderler toplantısında her ülkenin workshop ve kültürel gece gününe karar verdik.
İlk iş günümüz Ramnicu Valcea daki hazine avıydı. Değişik gruplarla verilen görevleri yerine getirdik. Tüm şehri defalarca dolandık. Yerel halkla tanıştık. Yerel halk büyük oranda İngilizce bilmiyor ama çok yardımseverler.

Ayrıca istasyon masaları kuruldu. 8  karışık grup belirlendi. Her masada değişik sorular cevaplandı. Sorular güzeldi. Herkes dilinden birer şarkı, birer şiir okudu. Kültür paylaştı.

İlk gün akşam Slovakya ve Litvanya kültürel geceleri vardı. Ülkeler kahoot yaparak başladı. Ülkeler yarıştı. Aynı zamanda geleneksel danslar sergilendi, yemekler ikram edildi. Çoğu ülke geleneksel kıyafetlerini getirmişti.

İkinci gün Workshopları Litvanya'ya ve Bulgaristan'a aitti. Litvanyalılar mısır örgüsü ile bileklik yapmayı öğrettiler. Bulgarlar kolye ve bileklik yapımını gösterdiler.

İkinci gün kültürel gece Türkiye ve İspanya Ya aitti. Biz geceye damgamızı vurduk. 3 masaya hazırladığımız yemekler tükendi. Ayrıca kına standı açtık. Herkes kına yaktı. Beraber damat halayı öğrendik :) İspanya bize göre sönük kaldı.

Üçüncü gün Türkiye, Letonya ve İspanya'nın Workshopları vardı.
Biz Türkiye olarak Makrome öğrettik. 8 masa vardı ve her masa bir saksılık hazırladı. Kolayca öğrendiler ve grup çalışması ile tamamladılar. En beğenilen workshoplardan biriydi Türk workshopu.
Letonlar sembollerini gösterdi. İspanya'da Flemenko çiçeği ve yelpazesi yaptırdı.
Üçüncü gün kültürel gece ; Letonya ve Portekiz'e aitti.

Dördüncü gün İtalya ebruyla defter yaptırdı. Slovakya örgü ördürdüp, kurabiye yaptırdı. Portekizliler Mozaik pasta yaptırdılar.En lezzetli workshop Portekizindi.
Dördüncü gün kültürel gece İtalya ve Bulgaristan'a aitti. İtalyanlar bize makarna pişirdi. Bulgarlar börek yaptı, ada çayı pişirdi bir de Tarator diyerek cacık ikram ettiler bize.


Beşinci gün El sanatları gezimiz oldu. Tahta kaşık yapımını, çanak çömlek yapımını , ipek kumaş yapımını canlı canlı izledik. Manastırda yemek yedik. Yemekte Dolma vardı. Bayram ettik.

Altıncı Gün Romanya'ya aitti. Sabah Sepet ve deri ayakkabı yapımını öğrendik. Öğleden sonra çocuklar kendi proje fikirlerini geliştirdi. Akşam Romanya gecesi vardı. Geceye Penguen dansı damga vurdu.
Proje çıktısı olarak son gün sergimiz açıldı.

Tüm aktiviteler sabah 10 da başladı ve her aktivite öncesi bir energizer imiz vardı. Energizer Güne başlamadan oynanan oyunlardır. Her ülke kendi oyununu oynattığı için çok eğlenceli geçti.
Biz Türkler Türk menşeli sihirli kuleyi ve yine benim hazırladığım What is your name oyunlarını oynattık.

Portekizliler herkesin gözlerini kapattırıp elele tutuştular. Herkes düğüm olduktan sonra düğümü açmaya çalışıyor.

Slovakya herkesi 8 kişilik gruplara böldü. 2 ayak 2 el gibi verilen direktiflerle ayakta durmaya çalışıyorlar.

Romanyalılar  sandalye kapmaca oynattı. Ve sandalye kapmaca gibi ortadaki ebe ben mavi gömlek giydim der ve tüm mavi gömlek giyenler yer değiştirir.


Tüm projede boyunca Secret Friend uygulaması vardı. Herkes secret friendine ( gizli arkadaşına) iyilik yapıp zarfına küçük hediyeler koydu.
Herkes cebinde güzel anılarla ülkemize dönüyoruz.

Yorumlar