Nasıl İngilizce Öğrenebilirim?

Nasıl İngilizce öğrenebilirim?


Alanım İngilizce olduğu için, en fazla maruz kaldığım sorulardan biri bu soru oluyor. İşini severek yapan bir öğretmen olduğum için , bu soruyu da severek cevaplıyorum. Yalnız bu bir soru ya da cevap kadar basit olamaz çünkü bunun tek bir cevabı yok. O yüzden bu yazıyı yazmaya karar verdim.




1) Neden İngilizce öğrenmek istediğinize karar verin.

İlk olarak neden İngilizce öğrenmek istediğinize karar vermeniz gerek. Yani sadece çeviri mi yapacaksınız? Ya da sadece konuşacak mısınız? Ya da sınav İngilizcesi mi işinizi görecek. Bu sorulara cevap bulmamız lazım.




2) Günlük İngilizce için, duolingo indir, şarkıları sözleriyle dinle, altyazılı dizi ve film izle.

Eğer günlük İngilizce ise Duolingo diye bir uygulama var, beğendiğim bir uygulama, hem konuşma, hem çeviri, hem dinleme hem de kelime bilgisini geliştiriyor. Günlük pratik yapmaya zorluyor.  Kesinlikle tavsiye ediyorum. Ayrıca günlük konuşma için sevdiğiniz şarkıları Lyric yani sözleriyle beraber dinleyin, çok işe yarayacak.
Youtube'a Easy songs ( Kolay şarkılar) yazdığınz zaman listeler karşınıza çıkacaktır.)
Bknz :
https://tugbabademci.blogspot.com/2018/09/ingilizce-dersinde-sark-yontemi.html?m=1


Yabancı dizi ve filmleri önce Türkçe altyazı sonra İngilizce alt yazı, en son da alt yazısız izleyin yani bir bölümü 3 kere izlediğinizde değişikliği farkedeceksiniz.




Diziler için sit-com larla başlamanızı önereceğim;
*How I met your mother
*Two and half men
*Friends
*Big Bang theory

Ayrıca Youtube'da var olan Voscreen uygulaması da çok faydalıdır.



3) Sınav İngilizcesi için tek yayın Yds Yayıncılık

Sınav İngilizcesi için önereceğim tek bir yayın var. Yds Yayıncılık gramer, reading ve vocabulary de üstüne tanımıyorum. Sınav İngilizcesinde bilmek yetmez, sınav taktiği gereklidir. Yds Yayıncılık her ihtiyaca cevap verir. Sitesinden inceleyebilirsiniz.

http://www.ydspublishing.com 




4) Akademik İngilizce icin Reader at work kitabı tavsiye edilir.

Akademik İngilizce okuduğunu anlama, yazma ve kelime bilgisi ister. Bunun icin bol bol çeviri yapma ve reading parçası okumak gereklidir. ODTÜ üniversitesinin hazırladığı Reader at work 1, Reader at work 2 reading (okuma parçası) açısından harikadır.




5) Dil okullarını araştırıyoruz.


Peki kursa, ya da dil okulu na gitmeli miyiz? Tabi ki evet. Ama iyi seçmek lazım. Bunu nasıl yapabiliriz? Referansla. Çünkü hangi dil okuluna gitseniz, sizi etkileyebilirler. Sizin o dil okulunun faydalı olup olmadığını anlamak iciç ancak tavsiye üzerine hareket edebilirsiniz. Ve şu soruları sorun? Yabanci öğretmenleri var mı? Nereli? Speaking club saatleri var mi? Yani konuşma icin ekstra zamanları var mı? Yabancı öğretmen kaç saat derse giriyor? Eger sınav İngilizcesi istiyorsanız, dersi veren öğretmen o sınavdan kaç almış? Dersinize girecek öğretmenin mezuniyetini sorun çünkü farklı branş öğretmenleri karşınıza çıkabilir. Hangi kitapları kullanıyorlar?





6) Sözlük Oxford ya da Longman , online sözlük Tureng ya da Zargan olmalı.

Dil öğrenirken en önemli katkıları sözlük ler sağlar. Sözlüklerin en iyi Oxford ya da Longmandır. Sözlük karıştırmanin yararları inkar edilemez. Yalnız teknoloji ile beraber online sözlüğe geçtik. Orada da www.tureng.com
ya da www.zargan.com en iyileridir.
 Güvenebilirsiniz.













7) Çocuklarınızı İngilizce'ye maruz bırakın.

Çocuklarımız icin ne yapmalıyız? Çocuklarımız İngilizce'ye maruz kalmalı. Maalesef günümüzde telefondan , tabletten uzak tutamıyoruz çocukları, o zaman bu aletlerde izlettiğimiz çizgi filmeler ve dinlettigimiz şarkılar İngilizce olsun lütfen. Televizyonlar da dil seçeneği var, onu İngilizce'ye çevirebiliriz. Youtube'dan Tinyschool öğretici. Zaten Youtube a English Kid songs ( İngilizce çocuk şarkıları) yazınca, bir cok seçenek var.






8) Yurtdışına çıkın.

Siz ya da çocuğunuz İngilizce öğrenmeye ne kadar çabalarsa çabalasın, gerekli olduğunu tecrübe etmediği sürece, öğrenmeyecektir. Bunun içinde yurtdışı deneyimi şart. Artık günümüz şartlarında yurtdışına çıkmak zor değil. Vizesiz ve ya kimlikle gidebileceğimiz bir çok ülke var, mesela Tayland, Gürcistan, Ukrayna, Sırbistan, Makedonya... Gittiğinizde de lütfen, direk Türk bulamayın, ve yabancılar la sohbet edin, çocuğunuzu da teşvik edin.


9) Öğrenme şeklini keşfet.


Son söz olarak, herkesin öğrenme şekli farklıdır. Bu yöntemleri denerken, lütfen önce kendinizi keşfedin.




Yorumlar