Mersin Deniz Müzesi

             

Mersin Deniz Müzesi
Açıldığı günden beri hayran olduğum ve yapılmasından da
gurur duyduğum müze. Sonuçta Mersin bir deniz kenti hatta ,100 yıl öncesi  balıkçı köyü. Bu kente bir deniz müzesi yakışırdı , o da  kuruldu. İlk kez , nişanımızdan bir kaç gün önce gezmiştik bu müzeyi eşimle, herkes bizi hazırlık yapıyor diye düşünürken, biz keyifle müzeyi ziyaret etmiştik. Tabi İstanbul'daki gibi büyük değil ama gayet özenli başarılı bir çalışma.
Bugün ise oğlumla ziyaret ettik. Tabi ki hatırlamayabilir, ama eminim müzeden önceki bebek olmayacak. Girişi 7,5 tl gayet uygun yalnız fotoğraf çekmek istersen 15 tl ödemen gerekiyor, şaşırtıcı, daha önce hiç bir müzede karşılaşmadığı bir uygulama, yanlış anlamayın basıp vermiyorlar, kendi telefon veya tabletinden de çekmek istersen bu parayı ödüyorsun, o yüzden fotoğraflarımız müze dışı. Mantıklı bulmadığım bir uygulamaya para vermedim.
Müzenin içinde ünlü denizcilerin portrelerinden, gemi maketlerine, deniz savaşı canlandırmasından, denizci kıyafetlerine kadar bir çok ayrıntı bulabilirsiniz. Belgeseller, resimler , gemi içi örneği göreceğiniz müzenin en can alıcı noktası Ertuğrul gemisine bir oda ayrılmasıdır. Ertuğrul gemisinin hikayesini öğrenmeden gitmeyin. Bu hikayeyi bir de Sevgili Sunay Akından dinleyin. 
Müzede ayrıca Refah Şilep inde şehit olan askerlerimizin listesi bulunuyor. Yine bir Sunay Akın gösterisinde , Melih Cevdet Anday'ın bir şiirinden yola çıkarak, abisini bu Şilep'te şehit olduğunu öğrenmiştik. Listede Nejat Anday'ı görünce yüreğim burkuldu.



Melih Cevdet Anday'ın "Rüya" şiirinde kar yağar "incecikten"


Bir rüya gördüm gündüz
uykusunda
İncecikten bir kar yağıyordu.
Sabahat'im hasta yatağında yatıyordu.
İncecikten bir kar yağıyordu.
Bahriyeli ağabeyimi
düşünüp
Erzincan'da annem ağlıyordu.
Kar yağıyordu...............

Melih Cevdet ANDAY

Eski gazete örnekleri de çok etkileyiciydi. Gezeceğiz, tozacağız diye ,şehrimizin güzelliklerini kaçırıyoruz, muhakkak ziyaret edin.








Yorumlar