KANADI KIRIK KUŞLAR

Ayşe Kulin'den artık alıştığımız başarı, yine yapmış yapacağını. Yine,yine , burnumuzun dibinde olan olayları kitaplarından öğreniyoruz, yine ülkemizde yaşanan ve yok sayılan bir hikayeyi hayata kazandırıyor. Almanyadan buraya uçan bilim kuşlarını evimize kadar getiriyor.


Bir Einstein mektubu duyarız Atatük'e gelen, bir de neden hala Almanca hazırlık okumak zorunlu olan bölümleri duyar, anlamayız. Nasıl, neden soruları cevapsız , bu ülkede herşeyde olduğu gibi. Alzhemir olmuş bir toplumdan da bu beklenir.


Ayşe Kulin, bizim yerimize araştırmış ve o muhteşem diliyle , anlatmış. Hatta bizi o günlere götürmüş. Gerçeklik ile hayal dünyası harmanlanmış, hangi taraftasın şasıyorsun, büyülenerek.

Hitler ah ,Hitler, neden hala yaşıyormuş gibi dünya? Neden hala dünyada insanlara ayrımcılık yapılıyor, yakılıyor kitaplar? Neden okurken, geride kaldı hissi uyandır mıyor, bu kitap?


Ayşe Kulin yine okurken hissettiriyor, sorgulatıyor, özlettiriyor eski günleri, 1930 lardan bugüne getiriyor, bu sefer burnuzun dibinde degil, gözümüzün önünde olanları kaçırıyoruz. 2006 yılında yaşananları hayal meyal hatırlarken, utanıyorsun.


Sonuç hem tarih, hem aşk , hem gerçeklik hem hayal istiyorsanız, hepsi Kanadı Kırık Kuşlarda. Yine bir Ayşe Kulin klasiği, siz hep yazın da bu ülke mahrun kalmasın sizden, Ayşe kulin, ne yazsa okurum, ister bir cümle olsun, ister ciltlerce ansiklopedi.

Yorumlar