İVAN İVANOVİÇ VAR MIYDI, YOK MUYDU?



İVAN İVANOVİÇ VAR MIYDI, YOK MUYDU?


Oyun yazarı NAZIM HİKMET RAN. Başka söze gerek var mı ,bilmiyorum. Muhteşem bir senaryo. Her senaryo ölümsüzdür ama bu kadar çağdaş mıdır? Oyunu şahaneliğinden sıyrılabildiğim anlarda , oyunun kaç yılında yazıldığını düşündüm. 1954 yani oyin 63 yaşında yalnız çağdaştan çağdaş, güncelden daha güncel. Senaryodan bahsetmeyeceğim ,okuyun öğrenin.
Bu muhteşem senaryonun yanına, büyüleyici oyunculuklar eklenince , yeme de yanında yat oldu. Fatih Koyunoğlu desem , muhakkak bir yerde duymuşunuz ya da görseniz kesin tanırsınız. Nasıl bir oyunculuk başarısıdır? Kelimelerle ifade etmek o kadar zor ki, en çok etkileyen yer duygu değişimi. Karakterin duygu değişimlerini, seyirci yüreğinde hissediyor. Etkili ses tonu kullanışı, farklı yüzleri olan karakter geçişleri seyirciye şölen sundu. Fatih Koyunoğluna eşlik eden oyuncular da başarılı olsalar bile Fatih Koyuncuoğlunjn gölgesinde kaldılar. Yalnız , Aşkın Şenol'un yaşlı teyze tiplemesi akılda kalıcıydı.
Müzik seçimi başarılı ve uyumluydu.
Hareket edebilen , pratik dekorlar oyuncular tarafından aydınlık bir formatta değiştirildi ve bu da oyuna akıcılık ve canlılılık getirdi. Seyirci asla kopmadı oyundan ve oyuncularla bir bütün haldeydi.
Kıyafet seçimk uygun ve gözü yormayan türdendi.
Veda selamı dinamik bir oyuna yakışan türdenken, oyun seyircilerin aklında soru işaretleri bırakarak sona erdi. 

Yorumlar