Olimpos ve Çıralı 'ya dair her şey!

Blogu okumadan önce mutlaka videomuzu izleyiniz!


Olimpos ve Çıralı 'ya dair her şey!
Olimpos genellikle "Backpacking" yani Sırt çantalı gezginlerin tercih ettiği bir tatil yeri iken Çıralı ailelerin tercih ettiği yerdir. Çıralı ve Olimpos aynı koyu paylaşırken, kara yolu ile ulaşıldığında 40  dk yol gitmeniz gerekmektedir.





Olimpos



Olimpos Antalya'nın Kumluca şehrine bağlı bir turizm alanıdır. Antalya'ya uzaklığı 87 km'dir. Antalya Kumluca karayolundan 11 km içeridedir. Olimpos aslında bir antik kenttir yalnız Kadir'in Ağaç Evleri sayesinde ünlenmiş ve hak ettiği potansiyele kavuşmuştur.




Sit alanı olduğui için otel yapmak yasaktır ve bundan dolayı ağaç evler, bungalovlar ve kampingler mevcuttur. İlk ünlendiği zaman Sırt çantalı gezginlerin tercihi iken bugün ailelerin de tercih ettiği bir tatil yeri olmuştur. Doğa ve tarihin içiçe geçtiği Olimpos size harika bir tatil sunar. Ayrıca koyu , Antalya'nın en güzel koylarından biridir. Koy taşlıktır. Taşlar ayağınıza zarar vermeyecek şekilde büyük ve iri taşlardır. Denizin renginden dolayı Türkiye'nin Maldivleri adını almıştır.
Bu koya ulaşmak için Olimpos antik kentini geçmeniz gerekmektedir. Sahile giriş çıkışlara Antik Kent üzerinden yaptığı için, korona günlerinden dolayı sahil akşam 19.00'da  boşaltılmaktadır. Normal zamanda ise 22.00'de kapanmaktadır.
Olimpos'ta yemek için, bungalov evler, glampingler ve kafeler hizmet vermektedir.



Çıralı





Antalya Kumluca karayolu üzerinden Çıralı 7 Km tabelasından güneye doğru inerek ulaşabileceğiniz Çıralı bir saklı cennettir. İçinde hem doğa güzelliği barındıran Çıralı köyü hem de Yanartaş gibi tarihi ve doğa mucizesine de ev sahipliği yapmaktadır. Sahile yakınlığından dolayı ailelerin tercihidir. Olimpos ile aynı koyu paylaşmaktadır. Çıralı 3 km'lik geniş bir sahile sahiptir ve Caretta Carettaların yuva alanı olduğu için koruma altındadır.
Çıralı'da sahil kenarında bir çok restaurant bulunmaktadır.
Konaklama olarak bungalov, karavan ve kamp seçenekleri mevcuttur.


Olimpost'ta nereler gezilir?


OLİMPOS ANTİK KENTİ



Olimpos Antik kenti Phaselis Antik Kenti ile aynı dönemlerde yer alır ve Phaselis'ten sonra Antalya'nın sahil şeridinde yer alan en önemli liman kentidir. Beydağları-Olympos Milli Parkı sınırları içinde yer almaktadır.
Kesin olarak ne zaman kurulduğu bilinmeyen Olimpos Antik Kenti İ.Ö.167–168 yıllarında basılan Likya Birlik sikkelerinde yer almaktadır. Likya birliğinde yer alan 6 şehirden biridir Olimpos Antik Kenti. Şuan kentte görülen kalıntılar Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine aittir. Kalıntıların yanında bir de ördeklere, kurbağalara ve balıklara ev sahipliği yapan gürül gürül akan bir nehir bulunmaktadır. Olimpos Antik kenti size tarih ve doğa şöleni sunmaktadır.
Giriş ücreti kişi başı 30 TL'dir. Müze Kart geçerlidir.



PHASELİS ANTİK KENTİ





Phaselis kenti Rodos'lular tarafından İ.Ö. VII. yüzyılda  kurulmuştur. Uzun yıllar Likya' in en önemli limanı özelliğini taşımıştır.
Phaselis kentinde 3 liman vardır. Bu limanlar ; Kuzey Limanı, Savaş Limanı ve Güney Limanıdır. Kentin ortasında hala yürüyebileceğiniz bir cadde vardır. Bu caddenin güney girişinde adını zamanın imparatoru olan Hadrian'dan alan Hadrian Kapısı bulunmaktadır. Bunların da yakınında Hamamlar, Agora ve Tiyatro gibi kamu yapıları bulunur. Bu yapıların tarihinin İ.Ö. I. ve II. yüzyıla kadar uzandığı ileri sürülmektedir. Phaselis kentinde bulunan su kemeri hala tüm güzelliğini korumaktadır. Phaselis’e Antalya-Kumluca karayolunun 57.km.'sinden güneye dönüldüğünde yaklaşık 1 km. sonrasında ulaşılır.

3 Liman bugün aynı zamanda 3 plaj özelliği taşımaktadır. Phaselis antik kenti bugün hem tarihe yolculuk yapacağınız bir yer iken hem de denizin tadını çıkaracağınız bir koy. Phaselis antik kentini gezerken bir yerli turist "Eğer tarihi okuyup araştırmazsan sadece taştır ama okuyup araştırırsan taşların birer kale sur olduğunu ve arkasında nasıl hikâyeler olduğunu öğrenirsin." dedi. Bu da bizim gezi mottomuzdur. Her gideceğimiz yerin tarihini araştırır öyle gideriz.





Tarihi Kentin Giriş ücreti 45 TL'dir. Müze Kart geçerlidir. İçeride içecek temini yapabileceğiniz bir büfe bulunmaktadır. Denizden sonra ücretsiz kullanabileceğiniz WC ve Duş bulunmaktadır.


Yanartaş


Olimpos'un Sönmeyen Ateşi: Yanartaş, Antalya'nın Kemer ilçesi Çıralı köyü yakınlarında küçük, tarihi ve turistik önemi olan doğal gaz kaynağı. Denize yakın manzaralı bir konumda yer alır, taşlar arasından çıkan alevler turistlerin ilgisini çekmektedir.
Ephyra Kralı Glaukos’un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros’u öldürür ve “Belleros’u Yiyen” anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra’dan sürülen Bellerophontes, Argos kralına sığınır. Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralın'a gönderir.
Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olympos dağında yaşayan arslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağızdan alevler saçan canavar Chimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes, Pegassos adlı kanatlı atına binerek Chimera ile dövüşmeye gider. Chimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerophontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Chimera yerin 7 kat altından alevler saçmaya devam eder. Anadolu’da binlerce yıldan beri anlatılagelen ve Homeros’un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre hala yanan alevler, Chimera’nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.
Bellerophontes’in zaferini kutlamak amacıyla Olympos’da bir yarış düzenlenir. Atletler Chimera Kutsal Ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olympos kentine koşarlar. Böylece, daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunları’nın Anadolu’daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan “Olimpiyat Meşalesi” Chimera’nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.
Araba park alanından Yanartaş alanı 1 km'lik yürüyüş parkurudur. Mesafeler çöp kutusuna yazılmıştır.  Yanartaş alanına çıkarken tırmanma yorucu olsa da yol orman içindedir ve keyiflidir. Bir çok Kaya'nın içinden alevler çıkmaktadır. Deniz manzarası da bu doğa harikasına eşlik etmektedir.









Bu alan Milli Park'tır. Kişi başı 9 TL ücreti vardır. Müze kart geçerli değildir.



Olimpos ve Çıralı'da nerelerde kalınır?

Olimpos bir çok konaklama seçeneği sunmaktadır. Bu seçenekler, campingler , glampingler , ağaç evler, bungalovlar ve karavan şeklindedir.Bu kavramlar içinde en yeni olanı Glamping'dir. Glarious Camping yani göz alıcı camping demektir. Bu seçenekte yemek imkanları mevcuttur. Olimpos'ta bir Glamping kişi başı 80 TL'ye iki öğün yemek vermektedir.
Kamp fiyatları ise kişi başı 30-50 TL'dir. Ağaç evler ve Bungalov'lar ise kişi başı 60 TL'den başlamaktadır.
Olimpos'ta en ünlü konaklama mekanı Kadir'in Ağaç evleridir.
Çıralı'da konaklama imkanları bungalov, Camping ve Karavan şeklindedir. Fiyatları ise kişi başı 50 TL'den başlamaktadır.



Biz nerede kaldık?
Bellerofon Caravana & Camping









Bellerofon Camping adını Yanartaş hikâyesinde yer alan Bellerofontes'ten almaktadır.
Biz 4 yaşındaki Deniz Murat ile konakladığımız için denize yakın ve güvenli bir kamp alanı seçtik. Bellerofon hem denize çok yakın hem de aile ortamına sahiptir. Fiyatı kişi başı 50 TL'dir . Kamp konaklama için yüksek bir ücret gibi görünse de Deniz Murat'ın konfor alanını göz önünde bulundurduğumuzda bizim için makul bir ücret oldu. Aldığı parayı sonuna kadar hak eden bir işletmedir. Çadır alanları ,tuvalet ve duş alanları  çok temizdir. Denizin kenarında yer almaktadır. Kafe imkanı vardır. Tek eksik yanı tuvalet sayısı azdır. Sahipleri ve çalışanları nazik, yardımsever ve güler yüzlüdür.



Tekne Turları

Tekne turları ; Olimpos Çıralı'dan kalkanlar ve Adrasan koyundan kalkanlar şeklinde ikiye ayrılıyor. Adrasan'dan kalkanlar ağırlıklı olarak Sulu Ada'ya gidiyorlar. Olimpos Çıralı'dan kalkanlar ise Olimpos'un civarındaki koyları geziyorlar. Fiyatları ; normal zamanlardan 60-80 TL iken, Corona zamanları 120-130 TL arasıdır ve gittikleri koy sayısı azaltılmıştır. O yüzden tercih etmedik.

Yorumlar

  1. Sevgili öğretmenim, buram buram tarih kokan bu muhteşem yeri senin güzel anlatımın ve resimlerin sayesinde öğrendik ve bilgilendik. Selamlar...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder